Bloemstuk

 

Dit maak je waarschijnlijk voor op het graf. Met een eigengemaakt stuk geef je een extra betekenis aan het gebeuren, meer dan wanneer je een bloemstuk of plant koopt in de winkel. Je hebt er zelf namelijk een persoonlijke boodschap in gestopt. Je hebt het zelf gemaakt en er eigen gevoelens in gestopt. Bovendien doe je iets voor de overledene, terwijl je misschien eerder het idee had dat dit niet meer mogelijk was.

Een bloemstuk kun je in één keer maken. Dit is ook belangrijk anders verwelken de bloemen. Bedenk dus van te voren hoe je het wilt aanpakken. Als het maken van een bloemstuk bevalt kun je dit herhalen op speciale dagen. Zoals de verjaardag van de overledene, de sterfdag van de overledene, de trouwdag die je had met de overledene of bijvoorbeeld met Kerst, Nieuwjaar, Pasen of Allerzielen.

 

Opdracht

Koop bij de bloemist een stuk oase. Dit stuk kun je snijden in de vorm waarin je het bloemstuk wilt maken. Je kan er voor kiezen om het bloemstuk op een schaal te leggen of in een ondiepe pot in een soortgelijke vorm als de oase. Je kan ook kiezen voor een stuk oase in de vorm van een krans of een krans van stro. Zoek bij de bloemist naar bloemen en bladgroen wat je aanspreekt. Dit mogen verschillende soorten, kleuren en vormen zijn. Kijk thuis of je voorwerpen hebt die je tussen de bloemen wil verwerken. Denk bijvoorbeeld aan een foto of prentje. Ook kun je zelf een briefje schrijven wat je eraan bevestigt. Er zijn ook voorwerpen die je op een leuke manier kan verwerken in het bloemstuk, zoals kralen, een klein gipsen beeldje (engeltje, vogeltje, vlinder), schelpen, nepvogeleitjes en een strik etc.

 

Voordat je begint met het maken van het bloemstuk leg je de oase in een emmer met water. Dit zodat er voldoende vocht in zit voor de bloemen. De bloemen en het bladgroen snijd je op een lengte die niet te veel uitsteekt van het stuk oase. Door steeds nieuwe bloemen en stengels groen toe te voegen vul je het stuk oase en ontstaat er een bloemstuk wat steeds kleurrijker en voller wordt. Als laatste stap kun je eventuele voorwerpen of briefjes toevoegen. Deze kun je vastmaken door in te prikken met ijzerdraad. Wanneer je de krans van stro hebt gekozen kun je de bloemen en stengels groen vastzetten door ze te omwikkelen met dun ijzerdraad.

 

Doelen

-een symbolisch cadeau maken voor de overledene

-een boodschap doorgeven aan de overledene

 

Randvoorwaarden

Zorg voor een ruime werktafel waar je de verschillende bloemen en voorwerpen op kan presenteren. Dit geeft je een overzicht van wat je wilt laten zien in het bloemstuk. Het werkstuk maak je in één dag, anders verdort het te snel. Houdt hier rekening mee in de planning en bedenk hoeveel tijd je hiervoor denkt nodig te hebben.

 

Materialen en gereedschappen

-oase, krans

-schaal, ondiepe pot

-bloemen en groenstengels

-dun (groen) ijzerdraad voor het maken van de krans

-voorwerpen, foto’s, briefjes, beeldjes, kralen etc.

-strik of lint

 

 

Hiernaast is een bloemstuk te zien die ik heb gemaakt voor mijn overleden opa. Dit bloemstuk heb ik gemaakt voor op het graf.

Als ondergrond is oase gebruikt, zodat de bloemen op de juiste plaats blijven zitten. Met een lint heb ik het afgewerkt en ik heb een beeldje van een vogel verwerkt in het bloemstuk.

Dit heeft een symbolische betekenis voor mij.

 

Werkvormen